Śledź w śmietanie, czyli przysmak mojego męża i… zalewajka Szefa

Za nami Święta i Nowy Rok, a co za tym idzie, sięganie po różne, stare i nowe przepisy kulinarne. Ostatnio mój małżonek bardzo mnie zaskoczył i poprosił o śledzie w śmietanie. Nigdy w życiu nie był miłośnikiem jakichkolwiek ryb – tym bardziej śledzi – a tu proszę – niespodzianka! Postawił mnie przed trudnym zadaniem, bo do tej pory nie miałam okazji przyrządzać śledzia.

image

Od niecałego roku pracuję w Młodzieżowym Domu Kultury. Na moje szczęście Szef placówki okazał się też szefem kuchni i dobrym kolegą. Szybko zaczęliśmy się wymieniać doświadczeniami. To duża rzadkość – idziesz do pracy i masz „wspólnika pasji”, który Cię rozumie. Super sprawa, czyż nie? Pysznie gotuje i tworzy dania, których miałam okazje spróbować. Na bazie Jego przepisu stworzyłam własny na śledzie w śmietanie.

SKŁADNIKI:
- matjasy 8-10 płatów,
- 1 śmietana 18%,
- 1 jogurt duży grecki (ja daję lekki),
- cebula pokrojona w piórka,
- ogórek kiszony,
- przyprawy: pieprz ziołowy, sól (wszystko do smaku), można dodać gałkę muszkatołową,
- sok z połowy cytryny (plus ewentualnie ocet).

Matjasy płuczemy w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie odstawiamy je na 20-30 minut zalane wodą, by nadmiar soli się usunął. Kroimy drobno cebulę i ogórka, dodajemy pieprzu i gałki do smaku. Na chwilę odstawiamy na bok i wyciskamy sok z połowy cytryny i kropimy cebulę z przyprawami. Następnie zalewamy śmietaną i jogurtem i wszystko mieszamy. Gdy czas upłynie dla śledzi, do naszej mieszanki śmietanowo-jogurtowej dodajemy uprzednio pokrojone kawałki ryby. Po wymieszaniu wstawiamy miseczkę do lodówki na kilka dni. Gdy brakuje Wam smaku, zawsze możecie dodać przyprawę lub ewentualnie octu.

image

Bazę przepisu mam od Szefa, który jak ja kocha pichcić. Jako mój kolega pozwolił mi na odsłonięcie Jego wizerunku i swojego przepisu, który cieszy się popularnością i uznaniem w niektórych miejscach. Dodatkowo podsyłam Wam przepis na Jego autorską zupę – zalewajkę na maślance wg przepisu Mietka Czytajło:

„Dla zainteresowanych podaję przepis w tzw. podstawowych proporcjach, tj. na 3 litry:

- 2 l. wywaru warzywnego (ewentualnie dla wygody może być na Vegecie),
- 1 l. dobrej maślanki,
- 4 łyżki pszennej mąki,
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminku.

Wywar ugotować. Do wrzącego wywaru wlać maślankę, uprzednio zmiksowaną (powiew nowoczesności) z mąką, czosnkiem i kminkiem. Zagotować i pogotować razem – wystarczy ok. 5 minut. Podawać z kulką gotowanych ziemniaków purre (najlepiej wczorajszych) przesmażonych z cebulką i słoniną – kulka na środek miski”.

Tyle dziś ode mnie. Życzę Wam smacznego, bez względu co przygotujecie – czy śledzie czy zalewajkę.
Pozdrawiam w Nowym 2018 Roku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *