Imbir i cynamon, czyli świąteczne ciasteczka Martynki

Niedługo święta – mój ulubiony czas w roku. Czas z bliskimi, bez gonitwy i zbędnych załatwień, czas wyciszenia się. Jestem tradycjonalistką i uważam, że na wszystko jest czas. Nie ulegam szałowi zakupów, bo nie to jest istotą tego magicznego czasu, jaki nie ubieram choinki wcześniej, tylko w dzień Wieczerzy Wigilijnej między lepieniem uszek, a przygotowaniem barszczu i innych potraw wigilijnych. Jednak dziś moja córa zapragnęła przedsmaku Świąt i zarządziła pieczenie ciastek. A że spodziewaliśmy się gościa, to uległam jej propozycji.

Decyzja szybka i praca również. Martynka zabrała się szybko do przygotowania cista – oczywiście z moją pomocą. Zrobiłyśmy kruche ciasteczka w kształcie serduszek – część z odrobiną imbiru, a druga część z odrobiną cynamonu.

P1090489

To proste ciasteczka i gdy ciasto jest wyrobione i schłodzone, a piekarnik nagrzany i blacha przygotowana, to swobodnie można zostawić młodą kucharkę w kuchni.

P1090473

Do przygotowania ciasteczek użyłyśmy:
- kostkę margaryny Kasi,
- szklanka cukru,
- dwie łyżki proszku do pieczenia,
- mąka pełnoziarnista ok 1,5 szklanki (plus to, co dosypujemy, gdy ciasto się klei do stolnicy – jest zbyt wilgotne),
- opakowanie skórki pomarańczowej,
-3 łyżki śmietany 18%,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- 2 łyżki cukru migdałowego,
- cynamon, imbir (ilość według uznania).

P1090478

Ciasto przygotowuje się jak standardowe ciasto kruche. Wszystkie składniki miesza się i wyrabia ze sobą, zaczynając od tłuszczu z cukrem, potem mąka i reszta dodatków. Ciasto chłodzimy ok 30 min. w lodówce. Potem dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy dowolną ilość imbiru, a do drugiej cynamonu.

P1090475

Ciasto rozwałkowujemy do pożądanej grubości i wykrawamy kształty ciastek przy użyciu foremek – np. serduszek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy w odstępach ciasteczka. Przed włożeniem do piekarnika warto posmarować pędzelkiem ciastka rozbełtanym jajkiem – po upieczeniu będą ładnie się błyszczeć.

P1090480

Ciastka pieczemy do 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub – jeśli nie chcemy pudru – po posmarowaniu ich jajkiem przed pieczeniem można posypać je zwykłym cukrem. Ciastka są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty lub zwyczajnie przekąską słodką dla najmłodszych i nie tylko.

P1090486

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *